Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, dünyanın en büyük sanayi metali tüketicisi Çin’de konut fiyatlarının zayıflaması ve Fed’in faiz oranı tahminini yükseltmesi ile doların güçlenmesinin ardından 3 günden bu yana ilk kez gerileyerek sanayi metallerindeki düşüşlere öncülük etti.

Bakır, dün 8 Eylül’den bu yana en yüksek seviyeden kapanış yapmasının ardından bugün Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 0.9 kadar düştü. Çin’de yeni konut fiyatlarının hükümet tarafından izlenen 70 şehrin 68’inde Temmuz ayından Ağustos ayına gerilemesi ile Ocak 2011’den bu yana en büyük orandaki gerileme kaydedildi. Goldman Scahs Group Inc.’in tahminine göre emlak sektörü ülkedeki bakır talebinin yüzde 50’sini oluşturuyor.

Tokyo’daki Fujitomi Co. analistlerinden Kazuhiko Saito, “Çin gayrımenkul piyasasındaki zayıflık metallere olan talebi düşüreceketir” diye konuştu.

Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi, yükselişi ikinci gün taşıyarak Haziran 2010’dan bu yana en yüksek kapanışı gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Güçlenen dolar, dolar ile fiyatlanan emtianın diğer para birimlerini kullanan alıcılar için daha pahalı olmasına neden olurken aynı zamanda işlenmemiş materyallerin alternatif yatırım aracı olarak görünümünü düşürüyor.

Üç ay vadeli bakır kontratı LME’de ton başına 6,872.25 dolara kadar geriledi ve Tokyo saati ile 6,878 dolardan alıcı buldu. Bakır fiyatlar bu yıl yüzde 6.5 gerileyerek LME’de işlem gören 6 ana metal arasındaki en büyük düşüşü gösterdi.

Aralık vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 0.6 gerileyerek pound başına 3.124 dolar oldu. Kasım vadeli bakır kontratı Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda yüzde 1 düşüş ile ton başına 49,000 yuandan (7,976 dolar) işlem gördü.

LME’de alüminyum, çinko, nikel ve kurşun geriledi. Kalay işlem görmedi.