Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed politika yapıcıları faiz oranlarının yakın zamanda artırılmayacağı sinyali verirken, faiz oranlarında yükselişin başlaması ile kredilerdeki sıkılaştırmanın daha hızlı bir şekilde olacağına işaret etti.

Fed Başkanı Janet Yellen ve çalışma arkadaşları tahvil alım programının muhtemelen gelecek ay sona ermesinin ardından faiz oranlarının “kayda değer bir süre” daha sıfıra yakın seviyede tutulacağı açıklamalarını dün yineledi.

Bu duruma rağmen politika yapıcılar gelecek yıl için borçlanma maliyetlerinde daha dik bir artış olacağı tahminde bulunarak 2015 yılı sonu için gösterge faiz oranı tahmin meydanını Haziran ayındaki yüzde 1.125’ten 1.375’e yükselttiler. 2017 yılı sonu için ilk tahminlerinin ise yüzde 3.75 oranında olduğunu belirttiler.

New York’taki Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. başekonomisti Chris Rupkey, “Komitenin ‘kayda değer bir süre’ dilini sürdürmesi ve faiz oranları tahmini yükseltmesi arasında gerilim bulunuyor. Bu yüksek telden bir dengeleme hareketi olarak görülebilir. Böylece piyasa hala Fed niyetini tahmin etmeye çalışıyor” dedi.

Gelecek yıl için parasal sıkılaştırmaya başlama hazırlığında olan FOMC, daha pahalı olacak kredilere geçiş dönemine geçiş sürecinde yeni araçları kullanarak finansal sisteme aktardıkları parayı nasıl kontrol edeceklerini dünkü toplantıda detaylandırdı.