Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:13'te güncellendi)

Avrupa hisseleri, Fed Başkanı Janet Yellen’in faiz oranlarının yakın bir zamanda artırılmayacağını belirtmesinin ardından, Bayer AG'nin plastik birimini ayıracağını açıklaması sonrası değer kazanması ile, yükselişi sürdürdü.

Bayer AG, Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki yükselişe en çok katkıyı yaptı. Sulzer AG, Dresser-Rand Group Inc. ile muhtemel bir ticari faaliyet görüşmesi yapıldığı açıklamasının ardından 3 yılın en ciddi yükselişini kaydetti. TUI Travel Plc, Morgan Stanley'nin hisselerin notunu artırmasının ardından yüzde 4.7 yükseldi. EasyJet Plc, temettü ödeme rasyosunu artıracağını ve 27 Airbus Group NV A320 uçağı alacağını açıklaması ile, prim yaptı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 1 yükselerek günü 347.78'de kapattı. Gösterge endeks ABD'de işsizlik başvurularının beklenenden iyi geldiğini gösteren rapor ile, kazancını artırdı. Endeks yüzde 1'lik haftalık kazanca yaklaşıyor.

Fed aylık tahvil alımı 10 milyar dolar ile 7. kez düşürdü. Programın Ekim ayında sonlanması bekleniyor. Poltika yapıcılar ekonominin ılımlı bir hızda genişlediğini ve enflasyonun hedefin altında seyrettiğini belirtirken faiz oranlarının “kayda değer bir süre” daha sıfıra yakın seviyede tutulacağını yineledi.

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) ilk hedefli kredi programı, tahminlerin altında gerçekleşti ve bu durum, Başkan Mario Draghi'nin teşviklerinin hedefe ulaşması için alması gereken çok mesafe olduğunu işaret ediyor. Frankfurt merkezli banka, bugün düzenlediği ilk hedefli uzun vadeli refinansman operasyonlarında (TLTRO), bankalara yüzde 0.15 sabit faizle 82.6 milyar euro (106.5 milyar dolar) verdiğini açıkladı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminleri, 100 milyar euro ile 300 milyar euro arasında geldi ve tahminlerin medyanı 150 milyar euro seviyesinde gerçekleşti.

(19:13'te güncellendi)