Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed’in faiz oranı tahmini artırmasının gelişen piyasalarda sermaye çıkışını hızlandıracağı spekülasyonları ve Çin’de yeni konut fiyatlarının gerilemesi ile gelişen piyasa hisseleri gerilerken, gelişmekte olan ülke para birimleri zayıflıyor.

China Construction Bank Corp. bir haftanın en büyük düşüşünü kaydederken, Hong Kong’ta işlem gören Çin hisseleri yüzde 0.8 geriledi. Hyundai Motor Co., Seul’da bir faaliyet alanı için aşırı ödeme yaptığı endişesi ile yüzde 8.5 değer kaybetti. Güney Kore vonu dolar karşısında 5 ayın en düşüğüne inerken, Malezya ringiti ve Filipin pezosu yüzde 0.7 zayıfladı. Bloomberg Spot Dolar Endeksi 4 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Hindistan hisseleri yüzde 1 yükseldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.7 düşerek Hong Kong saati ilw 12:41’de 1,504.94 puan oldu. Çin’de konut fiyatları Temmuz ayında Ağustos ayında 70 şehrin 68’inde geriledi. Fed 2015 yılı sonu için federal fon oranları tahmin meydanını 25 baz puan yükseltti ve tahvil alım programının sona ermesinin ardından faiz oranlarının “kayda değer bir süre” daha düşük seviyede kalacağını belirtti.

Philip Capital Management Sdn. şef yatırımcısı Ang Kok Heng, “Dolar güçlendiğinde bazı sermaye çıkışları olacak. Yabancı yatırımcılar, hala Asya’da veya diğer gelişen piyasalarda yatırımları bulunuyorsa döviz kuru karşısında kaybedecekler” yorumunda bulundu.

Bloomberg’in derlediği verilere göre, gelişen piyasaların gösterge endeksi bu yıl yüzde 5.3 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.1 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi,  yüzde 4.2 artış gösterirken, 15 kat değerleme kaydedildi.