Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsviçre merkez bankası (SNB), frank üst limitini sabit tutma kararı aldı ve deflasyon riskinin artması ile frankı korumak için sınırsız para birimi satın alımı yapılacağı teminatı verdi.

Thomas Jordan liderliğindeki SNB bugün yapılan para politikası toplantısı ile frank için tavan fiyatını euro karşısında 1.20 seviyesinde tutarken, ekonomist tahminlerini de karşılayarak faiz oranı hedef aralığını yüzde 0 ile 0.25 arasında belirledi. Merkez bankası yetkilileri deflasyon riskinin tekrar yükseldiğini dile getirdiler. Avrupa Merkez Bankası (AMB) ekonomik büyümeyi desteklemek için önlemleri hızlandırırken, SNB’nin bankalardan rezerv fazlaları üzerinden bedel aldığı spekülasyonları frankın bu ay 21 ayın en yüksek seviyesine güçlenmesinin ardından yoğunlaştı. SNB yetkilileri ise para birimini korumak için negatif faiz oranları dahil hiçbir aksiyonu dışlamayacaklarını yinelediler.

Gland’da bulunan Swissquote Bank SA yabancı para birimi baş analisti Peter Rosenstreich, “SNB, bu enstrümanları kullanmadan önce AMB ile ilgili gelişmelerin nasıl ilerlediğini görmek için bekliyor. Ellerinde sınırsız bir araç çantası bulunmuyor” ifadelerini kullandı.

AMB enflasyonu yükseltmek amacıyla varlık alım planı açıklamasında bulunurken şimdiye kadar geniş kapsamlı parasal genişlemeden sakındı. Frankfurt merkezli kurumdan gelecek ek bir teşvik frank üzerindeki baskıyı artırabilir.