Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) ilk hedefli kredi programı, tahminlerin altında gerçekleşti ve bu durum, Başkan Mario Draghi'nin teşviklerinin hedefe ulaşması için alması gereken çok mesafe olduğunu işaret ediyor.

Frankfurt merkezli banka, bugün düzenlediği ilk hedefli uzun vadeli refinansman operasyonlarında (TLTRO), bankalara yüzde 0.15 sabit faizle 82.6 milyar euro (106.5 milyar dolar) verdiğini açıkladı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminleri, 100 milyar euro ile 300 milyar euro arasında geldi ve tahminlerin medyanı 150 milyar euro seviyesinde gerçekleşti.

Kredi programı, Draghi'nin merkez bankasının bilançosunu 2 trilyon eurodan 3 trilyon euroya kadar genişleteceğini söylemesi ile birlikte, euro Bölgesi'nde deflasyonu önlemeye yönelik tedbirler dizisinin bir parçasını oluşturuyor. AMB, dört yıl vadeli ucuz kredileri bankaların kredi hesaplarının büyüklüğüne göre ayarlayarak, reel ekonomiye yönelik kredileri artırmayı maçlıyor. Bu program başarısız olursa, politika yapıcılar daya büyük çaplı bir parasal genişlemeye gitme ihtiyacı duyabilir.

Londra'da, küresel Döviz strateji müdürü Hans Redeker başkanlığındaki Morgan Stanley analistleri, açıklama öncesi yaptıkları değerlendirmede, "Kredi miktarının düşük kalması, talebin az olduğu görüşünü destekleyebilir ve bu nedenle, AMB'nin enflasyonu yükseltmek için ilave gevşeme tedbirlerini uygulayacağı yolundaki piyasa beklentilerini güçlendirecek," dedi ve "Bu durum, 'parasal gevşemenin piyasa katılımcıları tarafından muhtemelen yeniden tartışılacağı' anlamına gelebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Londra'da Berenberg Bank baş ekonomisti Holger Schmieding, "Bu sonuç AMB için hayalkırıklığı," dedi ve "Bu durum, AMB'nin bilanço konusundaki önemli taahhütlerini karşılamasını çok daha zor hale getiriyor. Lilidite şu anda Euro Bölgesi için sorun olacak gibi görünmüyor" şeklinde konuştu.

Fransa ve İspanya

Fransa'nın ikinci büyük bankası Societe Generale SA, banka sözcüsünün e-posta yoluyla yaptığı açıklamaya göre, operasyona katıldı. Banka, ne kadar borçlandığı konusunda bilgi vermedi.

İspanyol Bankia SA, banka politikası nedeniyle ismini vermeyen bir sözcünün telefon yoluyla yaptığı açıklamaya göre 2.7 milyar euro borçlandı. Banco Popular Espanol SA, dün yaptığı açıklamada, 2.85 milyar euro tutarında fon talebinde bulunacağını söyledi. Yunanistan'ın dört büyük bankası, planlar konusunda doğrudan bilgi sahibi bir kaynağa göre, 5.4 milyar euroya kadar borçlanmayı planladı. 

AMB 2016'nın sonuna kadar sekiz TLTRO düzenleyecek ve bir sonraki operasyon Aralık ayında yapılacak. Banka, ayrıca gelecek ay, varlığa dayalı menkul kıymet ve teminatlı tahvil alımlarına ilişkin planın detaylarını açıklayacak.

Morgan Stanley, bankaların ayrıca, AMB'nin banka bilançolarının sağlık kontrolünü sonlandırana kadar beklemeyi tercih edebileceğini kaydetti. Kapsamlı Değerlendirme'nin sonuçları, gelecek ay, merkez bankasının Euro Bölgesi denetçisi olmadan kısa bir süre önce, yayınlanacak

18 üyeli Euro Bölgesi'nde enflasyon Ağustos ayında yüzde 0.4 seviyesindeydi ve 2009'dan bu yana en düşük seviyesini korurken, AMB'nin hededefi oan yüzde 2'nin altında kaldı. Draghi, Euro Bölgesi'nin düşen fiyatların deflasyonist spiraline girebileceği ve hanehalklarının harcamaları erteleyebileceği uyarısında bulundu.