Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Finlandiya Ekonomi Bakanı Jan Vapaavuori, Finlandiya’nın AAA olan kredi notunun elinden alınmasını göze alamayacağını ve bu yüzden şirketleri ve yatırımcıları memnun etmek için gerekli düzenlemelerin yapılacağını ifade etti.

Ekonomi Bakanı Vapaavuori, “AAA bir sınıflandırılma sembolüdür. Yurtiçi ve yabancı yatırımcıların güvenini kaybetmemiz oldukça olumsuz etkiler yaratır” dedi.

Dün ikinci bir koalisyon ortağını kaybeden Finlandiya hükümeti kredi profilini korumak amacıyla gidilen bütçe kesintileri ile ilgili fikir birliği sağlanması için çalışmalarını sürdürüyor. Nordea Bank AB bu ay yaptığı açıklamada Finlandiya borçlarının Avrupa Birliği (AB) tarafından koyulan sınırları aşması ile kredi notunun düşürülmesinin “sadece zaman meselesi olduğunu” belirtti. Standard & Poor’s, Nisan ayında Finlandiya'nın not görünümünü negatife düşürdü ve 10 Ekim’de derecelendirme kuruluşundan güncelleme gelmesi bekleniyor.

Vapaavuori, "ABD dahil büyük ekonomiler kredi notlarındaki düşüşü tahvil piyasaları olumsuz etkilenmeden atlattılar ancak Finlandiya gibi daha küçük ekonomiler aynı şekilde üstesinden gelemeyebilir. ABD ve Fransa gibi ülkelerdeki ölçeklerden tamamıyla farklı olarak, özellikle bizim gibi küçük ülkeler için kredi notu ve güven bir ölçüde birlikte geliyor" dedi.