Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Draghi’nin teşvik sözü etkisini yitirirken AMB üzerindeki baskı artıyor. Draghi’nin etkisi yatırımcıları uzun vadede ikna etmede başarılı olamadı.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin Euro Bölgesi’ndeki deflasyon riskini ortadan kaldırmak üzere harekete geçmeye hazır olduğunu açıklamasından bir ay sonra tüketici fiyatları üzerindeki beklentiler hayal kırıklığı yarattı. Faiz oranında sürpriz indirim ve varlık alım programının açıklanmasına rağmen enflasyon beklentileri 4 yıla yakın bir sürenin en düşük seviyesinde geriledi. Anketler ise bu hafta açıklanacak verilerin ekonominin duraksadığını göstereceğine işaret ediyor.

Yatırımcılar, bugün Brüksel’de konuşma yapacak olan Draghi’nin yavaşlayan ekonomiyi canlandırmak için opsiyonlarının tükenmeye başladığı spekülasyonları yaparken güven düşüş gösteriyor ve bölgedeki hükümetler yapısal reformları gerçekleştirmeleri beklenenden daha uzun sürüyor. Draghi’nin Avrupa Parlamentosu’ndaki konuşmasında mevcut teşvikler üzerindeki görüşlerine dair ipuçları vermesi ve geniş ölçekli parasal genişleme sinyali vermesi bekleniyor.

Londra’daki G Plus Economics Ltd. başekonomisti Lena Komileva, “Enflasyon beklentilerindeki düşüş AMB’nin kredibilitesine doğrudan etki edecektir ve Draghi’nin bu konuya konuşmasında yer vermesi beklenebilir. Piyasalar, Euro Bölgesi ekonomisindeki durağanlığı fiyatlamaya başlıyor ve bu durum AMB’nin sunduğu teklifin yetersiz olduğunu kanıtlar nitelikte” diye konuştu.