Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nikel, dünyanın en büyük sanayi metal tüketicisi Çin’de teşviklerin genişletilmeyeceği spekülasyonları ile 5 ayın en zayıf seviyesine gerileyerek sanayi metallerindeki düşüşlere öncülük etti.

Nikel yüzde 4.6 kadar düşüş ile 10 Nisan’dan bu yana en düşük seviyeye gerileyerek Londra’da ton başına 16,955 dolardan işlem gördü. Çin Maliye Bakanı Lou Jiwei Asya’nın en büyük ekonomisinin aşağı yönlü baskı altında olduğunu ancak ekonomik göstergelere dayanarak önemli politika değişikliklerine gidilmeyeceğini söyledi. Yarın açıklanacak olan Çin imalat sanayi verisinin üst üste 2. ayda da düşüş göstermesi bekleniyor.

Seul’da bulunan Korea Exchange Bank Futures Co. metal traderlarından Chae Un Soo, “Lou’nun yorumu piyasanın Çin’de 2014 yılı için yüzde 7.5’luk büyüme hedefini yakalamak için teşviklerin artırılacağı umudunu ortadan kaldırdı” dedi.

Üç ay vadeli nikel kontratı Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 3.1 gerileyerek Tokyo saati ile 13:27’de ton başına 17,225 dolar oldu. Nikelin fiyatı bu yıl yüzde 24 gerileyerek LME’de işlem gören 6 ana metal arasındaki en büyük düşüşü gösterdi.

Bakır Londra’da yüzde 1.5 gerileme ile ton başına 6,765.50 dolardan alıcı buldu ve düşüşü 4. güne taşıdı. Aralık vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 1.6 düşerek pound başına 3.043 dolar oldu. Kasım vadeli bakır kontratı Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’nda yüzde 1.7 gerileyerek ton başına 47,960 yuandan (7,803 dolar) işlem gördü.

LME’de alüminyum, çinko, nikel, kalay ve kurşun düşüş kaydetti.