Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed’in 2015 yılı için faiz oranı tahmini yükseltmesi ile hükümet tahvilleri bu ay düşüş gösterirken, dolar geniş bir para birimi yelpazesi karşısında 2010’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bu durum 6 trilyon dolar tutarında ABD Hazine Tahviline sahip olan yabancıların kayıpları kazanca çevirmelerini sağladı. Doların güçlenmesi ile euro, sterlin ve yen ile ilem yapan yatırımcılar için ABD Hazine Tahvilleri bu çeyrekte gelişen ülkeler arasındaki en iyi performans gösteren devlet tahvili haline geldi.

Çin hükümeti ve Japonya’daki Kokusai Asset Management Co. gibi Amerika’nın en büyük yabancı kredi verenlerinden gelen talebin sürmesi, Fed’in tahvil alımlarını azaltması ve 2006’dan bu yana ilk kez faiz oranlarını artırmaya hazırlanması ile fonlama maliyetlerinin kapsanmasında oldukça büyük önem taşıyor. Dünya genelindeki tahvillere görece ABD Hazine Tahvillerinin 7 yılın en yüksek faizlerini sunması ile birlikte doların güçlenmesi, ABD hükümet tahvilleri için 12.2 trilyon dolarlık piyasadan uluslararası yatırımcıların çıkmamasına yardımcı olabilir.

Goldman Sachs Group Asset Management yöneticilerinden Philip Moffitt, “ABD Hazine Tahvilleri ile görece yüksek bir faiz alırken aynı zamanda güçlenen dolardan kazanç sağlıyorsunuz” dedi.