Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Emtia fiyatları, doların güçlenmesi ve Çin ekonomisindeki yavaşlamanın işlenmemiş materyallere talebi düşüreceği spekülasyonları ile 5 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Bloomberg Spot Dolar Endeksi geçtiğimiz beş gün boyunca yükselirken, Çin’de sanayi üretiminden imalat sanayine veriler ekonomist beklentilerinin altında geldi.

Londra’daki Citigroup Inc. analistlerinden Jon Bergtheil, “Yatırımcıların mental olarak teslim olduklarını görüyoruz. Doların güçlenmesi dolar ile fiyatlanan emtia için normal şartlarda kötü haber anlamına geliyor” diye konuştu.

Bloomberg Emtia Endeksi, erken saatlerde 17 Temmuz 2009’dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.6 düşerek Londra saati ile 09:32’de 118.7188 puana indi. Nikel yüzde 3.2 gerileme ile düşüşlere öncülük ederken, çinko yüzde 2.3 değer kaybetti.

Altın yüzde 0.6 kadar düşüş ile 2 Ocak’tan bu yana en düşük seviyeye gerileyerek ons başına 1,208.40 dolardan işlem gördü. Gümüş 4 yılın en düşük seviyesine gerilerken, platin bu yılın en zayıf seviyesini gördü. Brent petrolü yüzde 0.6 değer kaybı ile varil başına 97.60 dolardan alıcı buldu. Bakır ise yüzde 1.4 düşüş ile ton başına 6,742.50 dolar oldu.

Emtia fiyatları bu çeyrekte yüzde 12 aşağıda seyrediyor ve 2008’deki finansal krizden bu yana en büyük kaybı kaydetmeye hazırlanıyor. Çin Maliye Bakanı Lou Jiwei yaptığı açıklamada Asya’nın en büyük ekonomisinin aşağı yönlü baskı altında olduğunu ifade etti.

Westpac Banking Corp. kıdemli ekonomistlerinden Justin Smirk, “Çin’in hayal kırıklığı yaratmaya devam etmesi ile aşağı yönlü hareket sürüyor. İnsanlarda tedirginlik yaratan nokta ise belirsizlik durumu” yorumunda bulundu.

HSBC Holdings Plc and Markit Economics tarafından hazırlanan Çin Satın Alma Yöneticileri Endeksi’nin (PMI) Eylül ayında 50 seviyesine düşmesi bekleniyor. PMI, Ağustos ayında 50.2 seviyesindeydi. 50’nin üzerindeki sayılar genişlemeye işaret ediyor. Çin PMI’ı yarın açıklanacak.