Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hedge fonları, altın fiyatlarındaki düşüşler ve yatırımcıların çıkışlarının altın destekli exchange traded fonlarının (ETF) toplam değerinde Haziran ayından bu yana 7.16 milyar dolarlık erimeye yol açması ile birlikte, yükseliş beklentisi ile açtıkları altın pozisyonlarından (uzun pozisyonlar) bu yılın en uzun süreli çıkış dönemini yaşıyor.

ABD resmi verilerine göre, New York'ta vadeli ve opsiyon kontratlarında net uzun pozisyon sayısı, spekülatörlerin Haziran ayından bu yana kısa pozisyon sayısında en güçlü artışa gitmeleri ile birlikte, düşüşünü beşinci haftaya genişletti. Yatırımcılar, geçen hafta, altın destekli ETF'lerde 17.88 tonluk satış gerçekleştirdi ve bunun sonucu varlıklar son beş yılın en düşük düzeyine indi.

Altın fiyatları bugün, Fed'in geçen hafta faiz tahminini yükseltmesi ve bunun sonucu altına yönelik enflasyondan korunma talebinin azalması ile birlikte son sekiz ayın en düşük seviyesine indi. Altının cazibesi ayrıca, ABD'de ekonomik toparlanmanın Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi'ndeki hisseleri rekor seviyeye çıkarması ve doları 2010 yılından bu yana en yüksek seviyesine yükseltmesi ile birlikte azalıyor. Altının 60 günlük volatilitesi dört yılın en düşük seviyesi yakınında ve açık kontrat sayısı (open interest) 2009'dan bu yana en düşük seviye yakınında.

New York'ta OppenheimerFunds Inc. ekonomisti Brian Levitt, "altında olmak için ikna edici bir neden yok," dedi ve "Enflasyon baskısı yok. Ticaret ortaklarının bir çoğundan daha önce para politikasını sıkılaştırıcak olan bir merkez bankanız var. Bu durum bana güçlü doları ve zayıf altın fiyatlarını işaret ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, geçen hafta yüzde 1.2 düşerek ons başına 1,216.60 dolara indi ve böylelikle üç hafta üst üste düşüş göstermiş oldu. 22 ham maddeden oluşan Bloomberg Emtia Endeksi geçen hafta yüzde 1.5 düşerken, küresel hisse senetlerinin göstergesi MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.5 tırmandı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.5'lik bir çıkış gerçekleştirdi.