Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Endonezya Maliye Bakanı Chatib Basri, Asya’daki gelişmekte olan ülkelerin Fed’in faiz oranlarını yükseltmesi ile gelecek yılki ekonomik büyümelerinden biraz ödün vermek zorunda kalabileceklerini ifade etti. G-20 Zirvesi sırasında yaptığı açıklamalarda Basri, ABD’de yükselen faizlerin potansiyel yansımalarına karşısılık Asya ekonomilerinin kendi ekonomik istikrarlı tutmaya odaklanmaları gerektiğini dile getirdi.

Fed’in faiz oranlarını yükselteceği beklentilerinin fonları çektiği belirten Maliye Bakanı Basri, sermaye çıkışlarının gelişmekte olan piyasaların karşı karşıya olduğunu bir tehdit olduğunu vurguladı. Endonezya’da gösterge faiz oranının zaten 2009’dan bu yana en yüksek seviyede olduğunu söyleyen Basri, ülkenin yatırımcılara olan görünümünü korumak için politika yapıcıların daha ileri bir sıkılaşmaya gitmek zorunda kalabileceklerini kaydetti.

Basri, “Kısa vadede bazı gelişmekte olan piyasalar istikrar ve büyüme arasında seçim yapmak zorunda kalabilirler. Bu konu ile ilgilenirken bir yandan da ekonomik büyümeyi teşvik edemezsiniz. Durumu daha da kötüleştirecektir” diye konuştu.

Endonezya rupisi dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek Jakarta saati ile 09:05’te 11,978 seviyesine indi. Rupi geçtiğimiz 6 ayda yüzde 4.6 zayıflayarak Bloomberg tarafından izlenen ve en kötü performans gösteren 11 Asya para birimi arasında yer aldı.