Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin imalat PMI’ı bu ay beklenmedik şekilde yükselerek ihracat talebi ile ekonominin emlak sektöründeki düşüşe karşı direndiğine işaret etti.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics tarafından hazırlanan öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Eylül ayında Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin en yüksek tahminlerini karşılayarak 50.5 olarak açıklandı. Endeks Ağustos ayında 50.2 seviyesindeydi. Endekste 50'nin üzerindeki rakamlar büyümeye işaret ediyor.

Bugün açıklanan veri Ağustos ayında zayıf büyüme gösteren veri ile çelişirken, Eylül ayındaki yükseliş Çin Başbakanı Li Keqiang’ın üzerindeki teşvik baskını hafifletebilir. Euro Bölgesi ve Japonya genişlemeleri desteklemeye çalışırken, Çin ekonomisindeki canlanma küresel toparlanmaya katkı sağlayabilir

Hong Kong’taki Credit Agricole CIB kıdemli ekonomisti Dariusz Kowalczyk, “İmalat sektöründe aşağı yönlü baskı olduğunu gösteren son dönemdeki işaretlerin ardından gelen yükseliş piyasalarda büyük bir rahatlama ve yukarı yönlü hareketlenme yaratacaktır” dedi.

HSBC Çin başekonomisti Qu Hongbin, “İmalat sektöründeki ekonomik aktivite Eylül ayında istikrar sinyalleri gösterdi. Ancak genel anlamda veri hala ılımlı bir genişleme kaydetti. Emlak piyasasındaki gerileme büyümeye yönelik en büyük aşağı yönlü riski oluşturmaya devam ediyor. Çin merkez bankasından (PBOC) ekonomik toparlanmayı istikrarlı hale getirmesi için parasal genişlemeye gitmesini bekliyoruz” diye konuştu.