Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brent petrolü, Çin imalat PMI’ının beklentileri aşarak dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisinde talebin artacağı sinyali vermesinin ardından bir haftanın en düşük seviyesinden toparlanıyor. Batı Teksas türü ham petrol (WTI) ise Londra yükseliş kaydediyor.

Petrol vadelileri Londra’da yüzde 0.5 kadar yükseldi. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics tarafından hazırlanan Çin Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Ağustos ayındaki 50.2 seviyesinden Eylül ayında 50.5 seviyesine yükseldi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanları 50 seviyesindeydi. EIA’nın yarın açıklayacağı veri öncesinde yapılan anketler ABD’de akaryakıt stoklarının üst üste 2. haftada da daralma göstereceğine işaret ediyor.

Seul’da bulunan Samsung Futures Inc. analistlerinden Hong Sung Ki, “PMI verisi, Çin’in petrol talebinin yavaşlayan ekonomik büyümeden etkileneceği endişelerini hafifletti. Güçlü gelen veri bugün için fiyatları destekleyecek” yorumunda bulundu.

Kasım vadeli Brent petrolü kontratı 51 sent kadar yükselerek ICE Futures Europe Borsasında varil başına 97.48 dolar oldu ve Singapur saati ile 12:27’de 97.19 dolardan işlem gördü. Kontrat dün 1.42 dolar sent düşüş ile 96.97 dolara gerileyerek 15 Eylül’den bu yana en düşük kapanışı gerçekleştirdi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 16 yukarısında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 12 geriledi.

Kasım vadeli WTI petrol kontratı yüzde 0.7 kadar artarak Nymex elektronik işlemlerde varil başına 91.48 dolardan alıcı buldu. Ekim vadeli kontratın vadesi bugün doluyor. ABD gösterge petrolü WTI ile Avrupa gösterge petrolü Brent arasındaki fark 6 dolar seviyesinde.