Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:15'te güncellendi)

Altın New York'ta, yatırımcıların dikkatlerini iyileşen ABD ekonomik görünümü yerine, Suriye'ye yönelik hava saldırılarına ve fiziki talebin arttığına iilişkin işaretlere çevirmeleri ile birlikte, sekiz ayın en düşük seviyesinden yükseldi. Gümüş son dört yılın en düşük seviyesinden toparlandı.

ABD ve Arap müttefikleri, Suriye'deki İslam Devleti mevzilerine hava saldırısı düzenledi ve İsrail bir Suriye savaş uçağını düşürdü. Dünyanın en büyük altın kullanıcıları Çin ve Hindistan'da talep, festival dönemleri ve düğün sezonu nedeniyle, genellikle Eylül ayından itibaren artış gösteriyor. Altınınn 14 günlük RSI göstergesi önceki sekiz günde 30 seviyesinin altında kaldı. Bu durum, teknik analize göre değerlendirme yapan bazı analistler için fiyatların yakın bir zamanda yükselebileceği anlamına geliyor.

Altın, ABD ekonomisinin güç kazanmakta olduğuna ilişkin işaretlerin arttığı bir ortamda, Bloomberg Dolar Spot Endeksi'nin dört yılın en yüksek seviyesine ulaşması ile birlikte, 2014 yılının kazançlarının neredeyse tümünü geri verdi ve bu yıl ilk kez çeyrek dönemlik kayba yöneldi. Fed geçen hafta, politika yapıcıların faizleri kayda değer bir süre düşük seviyede tutma taahhütlerini korumalarına karşın, 2015 yılı için faiz tahminini yükseltti.

Mumbai, Hindistan'da AnandRathi Commodities Ltd. analisti Abhishek Chinchalkar, "Altın, ABD'nin Suriye'deki IŞİD militanlarına hava saldırısı başlattığına ilişkin haberlerin ardından artan güvenli liman alımlarından destek buluyor görünüyor," dedi ve "Metaldeki bu yükselişin uzun süremesini beklemiyoruz. ABD'deki daha geniş tabanlı koşulların iyileşmeye devam etmesi ile birlikte, doların güçlü tonunu korumasını bekliyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, Comex piyasasında, yüzde 1.3 yükselerek New York saati ile 07:46'da ons başına 1,233.20 dolara ulaştı. Metal dün 1,208.80 dolar ile 2 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini gördü ve 2013 yılını 1,202.30 dolardan tamamladı. Spot altın Londra'da yüzde 1.4 yükselişle, ons başına 1,232.50 dolara çıktı.

İşlem Hacmi

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 65 üzerindeydi.

Çin'de, şanghay Altın Borsası gösterge spot altın kontratının işlem hacmi bugün, Haziran ayından bu yana dördüncü en yüksek seviyesine ulaştı.

Suriye'ye yönelik hava saldırıları, Başkan Barack Obama'nın Sunni militan grubunu yok etmeye yönelik çabasında önemli bir genişlemeyi işaret ediyor. İsrail ordusu, İsrail hava sahasına giren bir Suriye savaş uçağının düşürüldüğünü açıkladı.

Guangzhou, Çin'de GF Futures Co. analisti Zhu Siquan, "Bugün küçük çaplı bir sıçrama gördük, ancak aşağı trend değişmedi," dedi ve "Ekonomik ve jeopolitik belirsizlikler halen mevcut, ancak genel beklenti, ABD ekonomisinin iyileştiği şeklinde" yorumunda bulundu.

Aralık vadeli gümüş, dün ons başına 17.325 dolar ile Temmuz 2010'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, dünkü kapanışına göre yüzde 0.7 yükselerek 17.90 dolar seviyesine geldi. Ekim vadeli platin dün ons başına 1,325.30 dolar ile 24 Aralık'tan buyana en düşük seviyesini görmesinin ardından yüzde 1.3 değer kazanarak 1,347.20 dolara çıktı. Palladyum ise dün ons başına 800.30 dolar ile 12 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, yüzde 1.8 tırmanarak 818 dolara ulaştı.

(15:15'te güncellendi)