Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Norveç’in dünyanın en büyük ülke fonu olan Norges Bank Investment Management, yatırımlarını standart endekslerin dışına çıkarmayı planlıyor. 880 milyar dolarlık fona göre mevcut endeksler artık yatırımları doğru bir model oluşturmuyor.

Fonun Ceo'su Yngve Slyngstad, yeni yatırım modellerini kendilerinin oluşturacağını kaydederek, "Bu yönetim için büyük sorumluluk" dedi.

Gelirini Norveç'in petrol ve gaz kaynaklarından sağlayan fon, getirilerini artırmak için yeni varlık sınıflarını arıyor. Fon kuruluşundan sonra aşama aşama portföyündeki riskli varlıkları artırdı. 1998'de hisse senetlerine, 2000'de gelişen piyasalara, 2011'de ise emlak sektörüne yatırım yapıldı. Bugün dünyadaki hisse senetlerinin yüzde 1.3'ünü elinde bulunduran fon, yıllık yüzde 4'lük reel getiri hedefinin altına kaldı. Fonun ortalama reel getiri oranı yüzde 3.75 oldu.

Küresel endekslerin odak noktasının likit olma olduğunu vurgulayan Yngve Slyngstad, "Bizim hızlı bir geri dönüşe ihtiyacımız yok. Bu yüzden daha az likit piyasaları değerlendiriyoruz" dedi.