Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya’nın imalat PMI’ı, yeni siparişlerin Avrupa’nın en büyük ekonomisindeki istikrarsızlığa işaret ederek gerilemesi ile Eylül ayında 15 ayın en düşük seviyesinde bir büyüme gösterdi. Markit Economics’in açıklamasına göre Satın Alma Yöneticileri Endeksi Ağustos ayındaki 51.4 seviyesinden Eylül ayında 50.3’e geriledi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentileri Eylül ayı verisinin 51.2 geleceği yönünde seyrediyordu. Hizmet sektörü PMI’ı 54.9’dan 55.4’e yükselerek fabrika üretimindeki düşüşü dengeledi ve bileşik endeksi 53.7’den 54’e yükseltti. 50’nin üzerindeki sayılar genişlemeye işaret ediyor.

Açıklanan veriler Almanya ekonomisindeki belirsizliğin artmasında neden oldu. İkinci çeyrekte yurtiçi hasıla büyümesi beklenmedik şekilde daralırken, Bundesbank dün yaptığı açıklamada olumlu gelen Temmuz ayı verilerinin ülke ekonomisindeki toparlanmanın aniden sonlanacağı endişelerini giderdiğini belirtti. Haziran ayında Almanya merkez bankası 2014 yılı için yüzde 1.9 ve 2015 yılı için ise yüzde 2’lik büyüme tahmininde bulunmuştu.

Markit ekonomistlerinden Oliver Kolodseike, “Zayıf gelen imalat sanayi verisi geniş tabanlı ekonomik toparlanmanın kırılgan olduğunu gösteren belirgin işaretlerden biri haline geldi. Açıklanan veriler Almanya ekonomisinin üçüncü çeyrekteki durumu ile ilgili karışık bir tablo ortaya çıkardı” dedi.

Yeni fabrika siparişleri Haziran 2013’ten bu yana ilk kez gerileme göstererek 51.1’den 48.8 seviyesine düştü.