Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, Rusya ve Orta Doğu'daki anlaşmazlıkların daha da derinleşebileceği endişelerinin arttığı bir ortamda, Apple Inc.'nin yeni akıllı telefonuyla ilgili şikayetlerin etkisi ile değer kaybetmesinin ardından Nasdaq 100 Endeksi'nin Nisan ayından bu yana en sert düşüşünü göstermesi sonrası sert düştü.

Apple yüzde 3.8 düştü ve teknoloji hisselerindeki düşüşlere öncülük etti. Biogen Idec Inc. ve TripAdvisor Inc., yatırımcıların boğa piyasasının en fazla kazandıranı olan bu hisselerde satışa geçmeleri sonucu en az yüzde 3.3 değer kaybetti. Allegheny Technologies Inc., sanayi metallerindeki düşüşlerle birlikte yüzde 4.8 geriledi. Küçük sermayeli şirketleri içeren Russell 2000 Endeksi yüzde 1.6 düştü ve dört ayın en düşük seviyesinden kapandı.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 1.6 ile Temmuz ayından bu yana en sert düşüşünü göstererek 1,965.99 puandan kapandı. Endeksteki hisselerin 14'ü hariç tümü değer kaybetti ve bu, 3 Şubat'tan bu yana en geniş tabanlı düşüşü işaret ediyor. Dow Jones Endeksi 264.26 puan ya da yüzde 1.5 düşüşle 16,945.80 puandan kapandı. Nasdaq 100 Endeksi yüzde 2.1 geriledi. ABD hisse senedi piyasalarında yaklaşık 6.4 milyar adet hisse el değiştirdi. Bu seviye üç aylık ortalamanın yüzde 13 üzerinde.

Chicago'da Front Barnett Associates LLC şef yatırım yetkilisi Marshall Front, "Yatırımcı psikolojisii etkileyecek faktörlerin ya da kontrolden çıkıyor gibi görünen jeopolitik faktörlerin bir kesişmesi olursa, hisse senetlerinde yüzde 5'lik bir düşüş görülebilir," dedi ve "Hisse senetleri artık düşük değerli değil. Rusya parlamentosunun yabancı yatırımlara el koymaya yönelik bir karar aldığı söylentileri var. Apple teknoloji sektörü üzerinde baskı oluşturuyor ve dayanıklı tüketim malları verisi çok zayıftı" şeklinde görüş bildirdi.