Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya para birimleri Hindistan rupisi ve Malezya ringiti öncülüğünde, ABD’de ilerleyen ekonominin Fed’in 2015’te faiz oranlarını yükselteceği spekülasyonlarını desteklemesi ile üst üste 4. haftalık düşüşe hazırlanıyor.

Dolar endeksi, dünyanın en büyük ekonomisi ABD’de 1. el konut satışlarının geçtiğimiz ay 2008’den bu yana en yüksek seviyeye çıktığını gösteren verinin ardından 4 yılın en yüksek seviyeye tırmandı. Fed’in faiz oranlarını artırması, yüksek getirili gelişen piyasa varlıklarına talebi düşürebilir. Malezya, Filipinler ve Tayvan’ın para birimleri  dolar karşısında 4 aydan uzun bir sürenin en zayıf seviyesine geriledi.

Bloomberg-JPMorgan Asya Dolar Endeksi, 19 Eylül’den bu yana yüzde 0.2 düşerek Mayıs 2013’ten bu yana en uzun süreli haftalık kayıp dönemini kaydetmeye hazırlanıyor. Rupi dolar karşısında Bombay saati ile 10:27’de yüzde 1 değer kaybetti. Ringit yüzde 0.9 düşerken, Filipin pezosu yüzde 0.9 geriledi. Güney Kore vonu yüzde 0.2 arttı ve yuan yüzde 0.1 değerlendi.

Skandinaviska Ensfilda Banken AB Asya stratejileri müdürü Sean Yokota, “Fed ile ilgili belirsizlik yatırımcıları biraz daha tedbirli olmaya yöneltiyor” dedi.