Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney, finans piyasalarının risk fiyatlamasının hatalı olabileceği olasılığına karşı uyarıda bulundu.

Mark Carney, Galler'de katıldığı bir toplantıda, "Finans piyasalarının riskleri yanlış fiyatlama olasılığına karşı tetikteyiz" dedi. Daha önce Finansal İstikrar Kurulu'nun (FSB) Avusturalya'da sunumunu yaptığı rapora dikkati çeken Carney, "Finans piyasalarında 'akomodatif' para politikasından kar elde edebilmek için artan bir kayıtsızlık hali mevcut" diye konuştu.

Carney, İngiltere Merkez Bankası'nın faiz artırımı olasılığına ilişkin olarak ise "Zamanı yaklaşıyor" bilgisini paylaştı. İngiltere Merkez Bankası'nın politika faiz oranı, 2009 yılından beri, tüm zamanların en düşük seviyesi olan yüzde 0,5'te tutuluyor.

FSB'nin 18 Eylül'de açıklanan raporunda, "Otoriteler, risklerin finans piyasalarının daha az regüle edilen kısımlarına taşınması durumuna karşı denetimlerini artırıyor" ifadesine yer verilmişti.

Carney daha önce yaptığı konuşmalarda İngiltere Merkez Bankası'nın olası faiz artırımının 2015 yılının "bahar aylarında" yapmasının beklendiğini belirterek, faiz artışının veriler dikkate alınarak, "kademeli ve sınırlı" bir şekilde yapılacağını söylemişti. Ağustos ayında yayınlanan Para Politikası Komistesi'nin tutanaklarında da komitenin iki üyesinin faiz artışına yeşil ışık yaktığı görülmüştü.