Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen dolar karşısında, Başbakan Shinzo Abe’in büyüme stratejisinin parçası olan Japonya emeklilik fonu reform sürecinin ilerleme işaretleri göstermesi ile 6 yılın en düşük seviyesine yöneldi.

Yen 16 önemli para biriminin 14’ü karşısında, Hükümet Emeklilik Yatırım Fonu’ndan (GPIF) sorumlu bakan Yasuhisa Shiozaki’nin bazı reformları var olan yasalarla yürüteceğini söylemesinin yurtdışı varlık alımlarının artırılmasına yaklaşıldığı spekülasyonlarını desteklemesi ile geriledi. Dolar endeksi, traderların Fed’in gelecek yıl faiz oranlarını yükselteceği iddialarını güçlendirmesi ile yılın en yükseğine tırmandı. Avustralya doları 7 ayın en düşüğünde tırmandı.

Tokyo’daki Credit Agricole SA döviz kuru direktörü Yuji Saito, “Shiozaki’nin yorumları piyasa tarafından GPIF reformlarının düşürüleceği yanlış anlamasının ortadan kalkmasını sağladı. ABD ile Japonya arasındaki para politika farklılığı yenin düşüşünün devam edeceğine işaret ediyor” dedi.

Yen dolar karşısında, 19 Eylül’de 109.46 yen ile Ağustos 2008’den bu yana en zayıf seviyeye görmesinin ardından yüzde 0.2 düşerek Londra saati ile 06:22’de 108.98 yene indi. Yen euro karşısında yüzde 0.2 gerileme ile 138.93 yene geldi. Dolar euro karşısında, dün 1.2697 ile Kasım 2012’den bu yana en yüksek seviyeye çıkmasının ardından yatay bir seyirle 1.2746 dolar oldu.