Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Fed’in faiz artırımı ve Çin büyümesinin yavaşladığı öngörüleri ile 2014’ün en uzun süreli haftalık kaybı kaydetmeye hazırlanıyor. Endonezya hisseleri geriliyor.

Hyundai Moto Co., Maeil Business gazetesinin otomobil üreticisindeki grev ve şirket birleşmesinin 1.2 trilyon von (1.2 trilyon dolar) tutarında üretim kaybına yol açtığını belirtmesinin ardından Seul’da 17 ayın en düşüğüne geriledi. Hong Kong’ta işlem gören Çin hisseleri, enerji hisselerinin düşüşleri hızlandırması ile yüzde 0.4 geriledi. PT Bank Mandiri, Jakarta Bileşik Endeksi’nde yüzde 1.6’lık düşüşe öncülük etti. Endonezya rupisi dolar karşısında 3 ayın en zayıf seviyesine inerken, Malezya ringiti ve Hindistan rupisi yüzde 0.3 değer kaybetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.4 gerileyerek Hong Kong saati ile 14:42’de 1,021.13 puan oldu. Endeks bu hafta yüzde 3.1 düşerek 3. haftalık kayba ilerliyor. ABD’de faiz oranlarının beklentilerden önce yükseleceği ve Çin’in büyük teşviklerden kaçınacağı endişesi ile bu ay küresel hisse senetlerinden yaklaşık 1.42 trilyon dolar geri çekildi.

Kim Eng Securities Ltd. başkan yardımcısı Thebes Lo, “Çıkışlar hisse senedi piyasalarındaki son konsolidasyonu yansıtıyor. Yatırımcılar Çin’in büyük teşvik politikaları açıklamasını beklemiyor” şeklinde konuştu.

Bloomberg’in derlediği verilere göre, gelişen piyasaların gösterge endeksi bu yıl yüzde 1.9 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 10.8 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi,  yüzde 2.3 artış gösterirken, 14.7 kat değerleme kaydedildi.