Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ukrayna krizinin hafiflemesi Rusya'nın elini rahatlatmaktan uzak görünüyor. Ekonomisi daha çok enerji ihracatına dayanan rusya'nın önünde duran en önemli ekonomik sorun petrol fiyatlarındaki gerileme olarak duruyor.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlere göre petrol fiyatlarının son iki yılın en düşük düzeyine gerilemesi 2 trilyonluk dolarlık Rusya ekonomisini resesyona itebilir. Anket katılımcılarının yüzde 58'i Rusya'nın resesyona girmemesi için petrolün varil fiyatının en az 100 dolar olması gerektiğini belirtiyor.

Dünya petrolünün yarısının fiyatlanması için temel alınan Brent petrolünün fiyatı son üç ayda yaklaşık yüzde 14 geriledi. Rusya'nın Ural petrolü de Brent'e göre fiyatlanıyor.

Dünyanın en büyük enerji ihracatçısı olan Rusya, bütçe gelirlerinin yaklaşık yarısını petrol ve doğalgaz satışlarından elde ediyor.

Bloomberg anketine göre ekonomistlerin yüzde 19'u, mevcut ABD ve AB yaptırımlarının bile Rusya'nın mali istikrarını riske sokmaya yeterli düzeyde olduğunu düşünüyor.

Öte yandan, bu kış sıcaklıkların mevsim normalleri içinde seyretmesi durumunda AB ülkelerinin Ukrayna üzerinde gelen gaz kesintilerine dayanabileceği tahmin ediliyor. Citigroup raporuna göre ise normal kış şartlarında Avrupa'da Rusya kaynaklı kesintileri karşılayacak kadar doğalgaz olacak.

Köln Üniversitesi Enerji Ekonomisi Enstitüsü'nün tahminine göre Rusya kışın üç ay boyunca gazı kıssa da çoğu AB ülkesi normal düzeydeki gaz talebini karşılayabilecek. Rusya, AB gaz talebinin yüzde 30'unu karşılıyor ve bunun yarısını Ukrayna üzerinden ulaştırıyor.