Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere’nin piyasa düzenleyici kurumu Financial Conduct Authority (FCA), küresel para birimi piyasası ve bankacılık kaynaklarında hile yapılması ve manipülasyon iddiaları ile ilgili soruşturmasının ardından 6 banka ile koordineli ödeme anlaşması yapmak amacıyla bu hafta görüşmelerde bulundu.

Konu ile ilgili bilgi sahibi kişilerin yaptığı açıklamaya göre bankalar bu anlaşma ile yaptıkları ihlallerin ağırlığına göre farklı miktarlarda cezalar ödeyecekler.

FCA’nın görüşme yaptığı bankalar Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland, UBS, JPMorgan ve Citi’den oluşuyor. FCA, Barclays, UBS, Citi ve JPMorgan konu ile ilgili açıklama yapmayı reddederken, diğer bankalara ulaşılamadığı belirtiliyor. Bankaların FCA ile yapacakları uzlaşma görüşmelerinin yaklaşık iki ay devam etmesi bekleniyor.

FCA'nın, elinde bulundurduğu 6 bankaya ilişkin bilgi ve belgeleri, olası bir anlaşmanın sağlanması durumunda  kamuoyu ile paylaşabileceği öne sürüldü.

Piyasa çevrelerinde "libor skandalı" olarak da bilinen manipülasyon iddiaları neticesinde UBS, 2012 yılında 1,5 milyar dolar para cezasına çarptırılmıştı. UBS İngiltere'deki operasyonları için yaklaşık 160 milyon sterlin değerinde para cezası ödemişti.