Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ikinci çeyrek büyüme hızının yüzde 4.2'den 4.6'ya revize edilmesi ile dünyanın en büyük ekonomisinde toparlanma sürecinin hız kazandığı sinyallerinin yükselmesinin ardından gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında değer kaybetmeyi sürdürüyor.

Rusya rublesi bugün gelişen piyasa para birimleri arasındaki en büyük düşüşü göstererek yüzde 1.57 geriledi. Endonezya rupisi yüzde 0.54 düşerken, Meksika pezosu yüzde 0.30 zayıfladı.

ABD’de ikinci çeyrekte çekirdek PCE fiyat endeksi yüzde 2 ile beklentileri karşılarken, deflatör yüzde 2.1 oldu. ABD ekonomisinden gelen olumlu veriler ve istihdam piyasasındaki iyileşme Fed'in faiz artışı zamanlaması ile ilgili spekülasyonları alevlendirirken gelişen piyasalarda endişe yaratıyor.

Dolar Endeksi'nin 85.40 ile 4 yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından gelişen ülke para birimleri başta olmak üzere birçok kur dolar karşısında zayıflamaya devam ediyor. ABD'de bu hafta gelen verilerin de doları desteklemesi sonucu gelişen ülke kurları ABD para birimi karşısında kayıplarını artırdı.

Gelişen para birimleri üzerindeki olumsuz etkileri sert hisseden Brezilya reali ülkede seçimi iktidarın kazanacağı beklentileri ile dolar karşısında Eylül ayında yüzde 7.77 geriledi. Kolombiya pezosu bu ay yüzde 5.24 zayıflarken, Güney Afrika randı yüzde 4.71 düşüş kaydetti. Türk lirası dolar karşısında yüzde 4.42 değer kaybına uğradı. Rusya'da yabancı ülke varlıklarına el konulmasını öngören bir yasa tasarısı hazırlanırken Rusya rublesi Eylül ayında dolar karşısında yüzde 4.63 geriledi.

TCMB, Döviz satım ihalesinde asgari miktarı 10 milyon dolardan 40 milyon dolara çıkardı. Ayrıca piyasadaki likiditeyi kısarak Türk lirasını güçlendirmeye çalıştı.

AMB Başkanı Draghi’nin Eylül ayı başında teşvikleri artırmasından bu yana euro dolar karşısında 2 yılın en düşük seviyesine yaklaştı. Dolar endeksi, traderların Fed’in gelecek yıl faiz oranlarını yükselteceği iddialarını güçlendirmesi ile yılın en yükseğine tırmandı.