Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:32'de güncellendi)

Altın, güçlenen dolar ve ABD ekonomisinin iyileştiğine ilişikin işaretlerin refah korumaya yönelik altın talebini düşürmesinin etkisi ile, Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine indi ve son 15 ayın en hızlı aylık kaybına yöneldi. Gümüş dört yılın en düşük seviyesine geriledi.

Metal Eylül ayında yüzde 6.3 ile, Haziran 2013'ten bu yana en hızlı aylık kaybına doğru ilerliyor. Altın 25 Eylül'de, kısmen Ukrayna ve Orta Doğu'daki gerilimlerinden dolayı gerçekleşen bu yılki kazançlarını geri vermeye çok yaklaştı. Dolar, ABD ekonomisindeki iyileşmeyi işaret eden verilerin arttığı bir ortamda, Fed politika yapıcıları faiz tahminlerini yükseltirken, Avrupa ve Asya'daki merkez bankalarının ekonomik büyümeyi desteklemek için teşvikleri artırması ya da seviyelerini koruması ile birlikte değer kazandı.

Yüksek faizler, altının yalnızca fiyat artışları yoluyla yatırımcısına kazandırmasından dolayı, metalin çekiciliğini azaltıyor ve güçlü dolar metale yönelik değer koruma talebini düşürüyor. Bloomberg Dolar Spot Endeksi bugün dört yılın en yüksek seviyesine yaklaştı ve 2008'den bu yana en hızlı çeyrek dönem yükselişini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. UBS AG, bugünkü raporunda, 1,200 dolar civarındaki altın fiyatlarının daha fazla fiziki alım çekebileceğini kaydetti.

Çin'in Borsaya kote en büyük aracı kurumunun bir birimi olan CITICS Futures Co.'nun analistlerinden Zhu Runyu, "Fed ve diğer merkez bankalarının para politikalarındaki ayrışma, doları daha da yukarı itecek ve altın üzerinde baskı oluşturacak," dedi ve "Siyasi gerilimlerin azalması ile birlikte, altın bu yılın en önemli fiyat desteğini de yitirmekte," şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında yerel saatle 07:39'da, yüzde 1 düşerek ons başına 1,206.60 dolara geldi. Metal bugün 1,204.30 dolara kadar inerek 2 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Metal bu çeyreği yüzde 8.7 kayıpla geçmeye yöneldi. Spot altın yüzde 0.8 düşerek ons başına 1,206.39 dolara indi.

İşlem Hacmi

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 30 üzerindeydi.

Vadeli işlemler, Fed'in gösterge faizi Temmuz 2015'e kadar en az yüzde 0.5 seviyesine çıkartma olasılığının yüzde 55 olduğunu gösteriyor.

UBS, bilgilendirme notunda, "Fiyatların 1,200 dolara yaklaşması veya bu seviyenin altına inmesinin, fiziki alıcılardan ya da fırsat kollayan yatırımcılardan daha fazla tepki alabileceği yolunda genel bir beklenti var," dedi ve "Ancak fiyatlar 1,100 dolara yaklaşmazsa, fiziki alımlar kalıcı olmayacak. Bazıları ılımlı düşüşlerin süreceğini düşünürken, diğerleri, piyasanın tabanı bulduğu ve bu seviyelerde destek gelmesi gerektiği düşüncesinde" şeklinde görüş bildirdi.

Çin'de, gösterge spot altın kontratının işlem hacmi, dün 17 ayın zirvesini görmesinin ardından, bugün düştü. Çin'de bir hafta sürecek Altın Hafta tatili yarın başlayacak.

Aralık vadeli, gümüş yüzde 2 düşerek ons başına 17.21 dolara geriledi ve 21 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Metal bu çeyrekte yüzde 18 kaybetti.

Palladyum yüzde 1.9 düşüşle ons başına 777.25 dolara kadar inerek 21 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Metal bu ay yüzde 15 ile Eylül 2011'den bu yana en hızlı aylık kaybına yöneldi. Platin dün ons başına 1,296.50 dolar ile Haziran 2013'ten bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından düne göre yüzde 0.5 kayıpla 1,302.90 dolara geriledi. Metal bu çeyrekte yüzde 12 düştü ve bir yılı aşkın sürenin en büyük çaplı çeyrek dönem kaybına hazırlanıyor.

(15:32'de güncellendi)