Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Çin imalat sanayi göstergesinin beklentilerin altında kalması ve Hong Kong’daki protestoların etkisi ile 2 yıldan uzun bir sürenin en büyük aylık kaybını kaydetmeye hazırlanıyor.

China Construction Bank Corp., Hong Kong’da işlem gören Çin hisselerindeki düşüşlere öncülük etti. Sansung Electronics Co., Seul’sa üç günlük yükselişi sonlandırdı. Endonezya rupisi dolar karşısında, yabancı fonların yerel hisse senetlerinden likiditeyi çekmesi ile Asya’daki en büyük düşüşü gösterdi. Rusya rublesi rekor düşük seviyeden yükselerek 2009’dan bu yana en büyük çeyrek dönemlik kaybı azalttı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.3 düşerek Londra saati ile 09:44’te 1,006.42 puan oldu ve bu ayki kaybı yüzde 7.5’e genişletti. Endeks, Çin ekonomisinin yavaşlaması ve ABD’de faiz oranlarının yükseleceği tahminlerinin risk iştahını düşürmesi ile 2005’ten bu yana en uzun süreli aylık kazanç dönemini sonlandırmaya hazırlanıyor. Çin'de imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Eylül ayında 50.2 ile ilk açıklanan rakamın altına geriledi. Hong Kong’da öğrenci liderleri taleplerinin karşılanması için 1 Ekim’i son tarih olarak belirlediler.

Metropolitan Bank & Trust Co. yöneticilerinden Allan Yu, “Gelişen piyasalar, ABD’de faizlerin artacağı beklentisi ve Çin verilerinin olumsuz gelmesi ile kar satışlarına hassas durumdalar. ABD’de faizlerin yükselmesi ile gelişen piyasalara hareket eden fonlar yavaşlarken, Çin ekonomisi diğer Asya ekonomilerindeki büyümeyi etkileyebilir” diye konuştu.

Bloomberg’in derlediği verilere göre, gelişen piyasaların gösterge endeksi bu yıl yüzde 4.2 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 10.8 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi,  yüzde 2.4 artış gösterirken, 14.8 kat değerleme kaydedildi.