Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen ülkeler arasında en kötü performansı gösteren Rusya tahvilleri ve merkez bankasının müdahale sözü verdiği seviyenin altına inen rublenin, Moskova’da sermaye kontrollerini gündeme getirdiği belirtiliyor.

Ruble, bugün iki resmi kaynağın politika yapıcıların sermaye kontrollerini değerlendirdiğini belirtmesi üzerine, Rusya Merkez Bankası’nın dolar ve euro sepeti karşısında bir süreliğine 44.40 seviyesinin altına indi. Merkez Bankası’nın bu iddiaları yalanlamasının ardından ruble kayıplarını azalttı. 10 yıl vadeli Rusya tahvil faizi ise 6 baz puan artışla yüzde 9.42 oldu. Faiz bu çeyrekte toplam 102 baz puan arttı. Micex Endeksi de 4 günün ardından yaşadığı ilk kazancı azalttı.

Para akışına getirilecek kısıtlamalar, ABD ve Avrupa Birliği’nin Ukrayna krizi nedeniyle genişlettiği yaptırımların artırdığı Rus varlık satışı dalgasını hızlandırabilir. Ruble bu çeyrekte dolar karşısında yüzde 14 değer kaybederken, son 3 günde de art arda rekorlar kırıyor.  

Moskova’daki UralSib Asset Management yatırım yöneticisi Stanislas Kopylov konuya ilişkin “ Sermaye çıkışı sert bir şekilde artacaktır. Bu şekilde tehdit edildiğiniz anda nakit paranızı acilen çekmeniz gerekir” yorumlarını yaptı.