Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de imalat sanayi geçen ay, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin emlak sektöründeki güçlü gerilemenin baskısı altında kalmasının ardından, resmi organların açıkladığı göstergenin değişmemesi ile birlikte olumsuz seyrini sürdürdü.

Hükümetin açıkladığı imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Eylül ayında 51.1 ile Ağustos ayındaki seviyesini korudu. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 51.0 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Rakamın 50 seviyesinin üzerinde çıkması sektörde genişleme olduğunu işaret ediyor.

İmalat sanayindeki geri çekilme, düşen sanayi kesimi karları ve son beş yılın en düşük düzeyindeki fabrika üretimi, derinleşen ekonomik yavaşlamayı işaret ediyor. Yetkililer, borç risklerinin önüne geçmek için daha büyük çaplı bir teşvik programı uygulama konusunda isteksizler ve bunun yerine, dünkü konut piyasasına destek amacıyla emlak kısıtlamarında gevşemeye gitmek gibi hedefli adımlar atıyorlar.

Beijing'de BNP Paribas SA ekonomsti Jacqueline Rong, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "Sanayi kesimindeki keskin yavaşlama, özellikle devam etmekte olan zayıf talep olmak üzere, daha uzun dönemli sorunları yansıtıyor," dedi ve "Çin'in potansiyel büyüme oranı, özellikle sanayi kesimindeki 20-30 yıllık hızlı genişlemenin ardından düşüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Avustralya doları ve MSCI Asya Pasifik Endeksi, verinin açıklanmasının ardından düşüşlerini sürdürdü. Çin'de piyasalar tatil nedeniyle 8 Ekim'e kadar kapalı.

Analistlerin bugün Çin Ulusal İstatistik Ofisi ve Çin Lojistik ve Satınalma Federasyonu'nun açıkladığı imalat sanayi göstergesi için tahminleri 50.5 ile 51.4 arasında geldi. Endeks 3,000 şirketin satınalma yöneticiierli üzerinde uygulanan ankete göre belirleniyor.