Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de sikke altın satışları Eylül ayında, vadeli kontratların fiyatlarının Haziran 2013'ten bu yana en hızlı düşüşü göstermesinina rdından iki kattan daha fazla bir artış gösterdi.

ABD'nin darphanesi U.S. Mint'in internet sitesindeki verilere göre, sikke altın satışları geçen ay 58,000 adede yükselerek Ocak ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Satışlar Ağustos ayında 25,000 ve geçen yılın aynı döneminde 13,000 olarak gerçekleşmişti. Eylğl ayında, altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 5.9 düştü. Fiyatlar kayıplarını bugün de sürdürdü ve yüzde 0.5 düşüşle ons başına 1,205.90 dolara inderek bu yılki kazancını yüzde 0.3'e daralttı.

Los Angeles merkezli Lear Capital'ın CEO'su Scott Carter, "Fiyatlardaki düşüşler, bireysel yatırımcıya altın piyasasına giriş için büyük bir fırsat getiriyor," dedi ve "Kısmen Avrupa ekonomisindeki güçlüklerden dolayı, fiziki varlıkların güvenli liman olarak değerlendirilmesi yönünde güçlü bir argüman var" şeklinde görüş belirtti.

Altın, Mart ayında bu yılki kazancını yüzde 16'ya kadar yükselttikten sonra düşüşe geçti ve bu kazancının neredeyse tümünü geri verdi. Altın fiyatları dün, ABD'de faizlerin beklenenden daha önce artacağı endişesinin doları yükseltmesi ve bunun da metale gelen enflasyona karşı korunma taebini azaltması sonucu ons başına 1,204.30 dolara kadar inerek 2 ocak'tan bu yana en düşük seviyesine indi.

Altın fiyatları, yılın ilk yarısında yüzde 10 kazanç sağlayarak hisse senetleri ve ABD Hazine tahvillerinden daha iyi bir performans göstermesinin ardından, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 8.4 düştü. Geçen hafta, altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları son beş yılın en düşük seviyesine indi.

Goldman'ın Yorumu

Goldman Sachs Group Inc.'den Jeffrey Currie, geçen hafta gerçekleştirdiği bir mülakatta, altın risklerinin, Ukrayna ve Orta Doğu'da siyasi endişelerin azalması ile birlikte, "önemli ölçüde aşağı eğilim gösterdiğini" kaydetti.

30 Eylül'de sona eren dokuz aylık periyotta, sikke altın satışları yüzde 46 düşerek, geçen yılın aynı dönemindeki seviyesi olan 704,000'den 379,000'e indi.

Gümüş sikke satışları eylül ayında, darphane verilerinin gösterdiği üzere, Ağustos ayına göre ikiye katlanarak 4.14 milyon adede yükseldi. Bu, Ocak ayından bu yana en hızlı artışı gösteriyor. Miktar olarak ise satışlar Mart ayından bu yana en yüksek seviyesinde.

Gümüş vadeli kontratları dün ons başına 16.85 dolar ile 26 Mart 2010'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Fiyatlar Eylül ayında yüzde 12 ile Nisan 2013'ten bu yana en hızlı aylık kaybını gerçekleştirdi.

Gümüş, 2013 yılındaki yüzde 36'lık kaybının ardından bu yıl yüzde 13 geri çekildi.