Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişmekte olan ülke para birimleri, Güney Kore ticaret fazlasının daralması ve traderların merkez bankasının müdahale edeceği iddialarının ardından vonun gerilemesi öncülüğünde geriliyor. Kospi endeksi, gelişen piyasa hisselerini 4 ayın en düşük seviyesine itti.

Von, Güney Kore’nin  para birimini zayıflatmak için adım atacağı söylentileri ile 6 ayın en düşük seviyesine geriledi. Kospi yüzde 1.5 düştü. Çelik üreticisi Posco yüzde 3.5 değer kaybederek gelişmekte olan ülkelerdeki işlenmemiş materyal üreticilerindeki düşüşleri hızlandırdı. Hong Kong’da demokrasiyi destekleyen gösteriler 6. gününe girdi. Hong Kong ve Çin’de piyasalar resmi tatil nedeniyle bugün kapalı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.4 düşerek Hong Kong saati ile 13:24’te 1,001.72 puana geriledi ve düşüşü 5. güne taşıdı. Hisse senetleri ve para birimleri, ABD’de faiz artışı olacağı beklentilerinin Bloomberg Spot Dolar Endeksi’ni 4 yılın en yüksek seviyesine çıkarması ile geriliyor. Güçlenen dolar emtia piyasalarını etkileyerek şirketlerin 14 ayın en düşük seviyesine düşmesine neden olduç

ABN Amro Private Banking Asya hisse senetleri araştırma müdürü Daphne Roth, “Dolar üzerinde olumlu bir bakış açımız var. ABD’de ekonomik toparlanmasına bağlı olarak dolar güçlenmeye devam edecek” dedi.-

Bloomberg’in derlediği verilere göre, gelişen piyasaların gösterge endeksi yıllık bazda tahmini gelirlerin 10.7 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi,  yüzde 2.2 artış gösterirken, 14.7 kat değerleme kaydedildi.