Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de imalat sanayisi, Ağustos'ta son 3 yılın en hızlı yükselişini kaydetmesinin ardından, Eylül'de yavaşladı. Bu durum ABD'deki fabrikaların ekonomiyi de destekleyecek sürdürülebilir bir genişleme hedefledikleri şeklinde yorumlandı.

Institute for Supply Management'ın (ISM) endeksi Ağustos'taki 59'dan 56.6'ya gerilese de, son 3 ay ortalaması 2011'in başlarından bu yana en yüksek seviyeye çıkmış oldu. Bloomberg anketine katılan 84 ekonomistin tahmin medyanı 58.5 yönündeydi. Ford Motor Co. gibi otomobil üreticilerinin satışlarının ve kurumsal ekipman siparişlerinin artması, ABD'deki fabrikalara duyulan ihtiyacı artırdı. Tüketici ve kurumsal harcamalarının artması, Avrupa'dan Çin'e küresel piyasaların sıkıntılı olduğu bir dönemde Amerikan fabrikalarını destekliyor.

New York'ta bulunan Jefferies LLC para piyasası ekonomisti Thomas Simons veriye ilişkin " İmalat sanayisinin görünümü oldukça iyi. Otomobil üretiminde artış var ve bu da üretimin de aynı yönde hareket edeceğine olan inancı artırıyor. 3. çeyrek şimdilik sağlam olacak gibi" yorumlarını yaptı.