Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:32'de güncellendi)

ABD endeks vadelileri, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Draghi'nin teşvik programının ayrıntılarını açıklamasının ardından dalgalanırken, Avrupa hisseleri kayıplarını artırdı. Ham petrol fiyatları 17 ayın ardından 90 doların altına indi.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları New York saati ile 9'da yüzde 0.1 geriledi. Stoxx Europe 600 Endeksi, petrol ve doğal gaz hisseleri ile yüzde 0.6 kayıp yaşadı. Euro 30 Eylül'de 1.2571 ile Eylül 2012'den bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından, dalgalı seyretti. Batı Teksas Ham petrolü (WTI) yüzde 1.3 düşerek varil başına 89.60 dolar oldu. ABD Hazine tahvilleri de dün 8 ayı aşkın sürenin en dik yükselişinin ardından, geriledi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz oranlarında değişiklik yapmazken, yatırımcı Başkan Draghi'nin varlık alımları planının detaylarını açıklamasını bekliyor. AMB Başkanı Mario Draghi ekonomik büyümeyi canlandırmak için en az iki yıllık bir süre için varlık alımı yapılacağını kaydetti. Draghi AMB'nin teminatlı tahvil alımına bu ay ve varlığa dayalı menkul kıymet alımına bu çeyreğin başından itibaren başlayacağını duyurdu. ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta beklenmedik şekilde gerileyerek, istihdam piyasasının iyileşmeye devam ettiğini gösterdi. Hong Kong'da göstericilerin liderleri taleplerinin karşılanmaması halinde protestoların artacağını belirtti.

Dusseldorf, Almanya'da Bankhaus Lampe KG hisse senedi stratejistlerinden Ralf Zimmermann, "Bugün tüm gözler AMB üzerinde olacak ve yatırımcılar kendilerimi bazı hayalkırıklıkları için hazırlıyor görünüyor," dedi ve "Yatırımcılar, varlığa dayalı menkul kıymet programının ve Draghi'nin hangi varlıkları satın alacağının detaylarını izleyecek. Eğer hacimlerde yalnızca yavaş bir artış varsa, bu durum hisse senetleri üzerinde ilave baskıya yol açabilir" şeklinde görüş bildirdi.

(16:32'de güncellendi)