Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, Avrupa ekonomisinde zayıflama işaretlerinin ve jeopolitik kargaşanın arttığı bir ortamda, Fed'in varlık alım programını sonlandırmaya yaklaşması ile birlikte güçlü bir düşüş yaşadı ve bunun sonucu, düşük sermayeli şirketleri içeren Russell 2000 Endeksi düzeltme durumuna girdi.

Delta Air Lines Inc.'den Southwest Airlines Co.'ya, havayolu şirketleri, ulaşım hisselerinin ABD'de ilk Ebola vakasının rapor edilmesinin ardından değer kaybetmesi ile birlikte, sert bir düşüş yaşadı. Fannie Mae ve Freddie Mac, krizde kurtarılan bu şirketlerin karlarını özel hissedarlarla paylaşmaya zorlaması için açılan davayı kaybetmeleri sonucu değer kaybetti. Intel Corp., Boeing Co. ve Johnson & Johnson yüzde 2.1'den fazla düşüş kaydetti ve Dow Jones Endeksi'ndeki düşüşlere öncülük etti.

Russell 2000 Endeksi yüzde 1.5 düşüşle 1,085.41 puandan kapandı. Endeks Mart ayında gördüğü rekor seviyeden yüzde 10 düştü ve düzeltme olarak adlandırılan duruma girdi.  Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 1.3 düşerek 1,976.16 puan ile 12 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesinden günü tamamladı ve son 100 günün ortalamasının altına indi. Dow Jones Endeksi yüzde 1.6 geriledi ve Dow Jones Ulaşım Endeksi yüzde 2.5 ile Şubat ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Oklahoma City'de Exencial Wealth Advisors'ın şef yatırım yetkilisi Tim Courtney, "Piyasada son birkaç haftadır tedirginlik hakim, özellikle küçük şirketlerde olmak üzere, çırpıntılı bir seyiz var," dedi ve "Düşük sermayeli şirketler tarihsel olarak aşağı yönlü harekete öncülük eder. Bu, normal bir yüzde 10'luk düzeltmenin başlangıcı olabilir" şeklinde görüş bildirdi.