Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalar bugün Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin beş konuyu açıklığa kavuşturmasını bekliyor. Draghi, bugün İtalya'nın Napoli kentinde gerçekleştirilecek olan Yönetim Konseyi toplantısının ardından, TSİ 15:30'da basın mensuplarına açıklamalarda bulunacak.

AMB'nin varlık alım planı nasıl şekillenecek?

Draghi'nin Eylül ayında varlığa dayalı menkul kıymet ve teminatlı tahvil alımı yapılacağına ilişkin taahhüdünün ardından, şimdi tüm gözler bugün açıklanacak olan programın detaylarına çevrilmiş durumda. Temel konulardan biri, Draghi'nin AMB'nin bilançosunu 1 trilyon euro (1.3 trilyon dolar) kadar artıracağına ilişkin taahhüdü ile, gidermeye çalıştığı bir sorun olan yatırımcıların piyasadan dışlanmasının nasıl dengeleneceği olacak.

"Merkez Bankası ne kadar alım yapacak? ve "Program ne kadar sürecek?" gibi sorulara verilecek yanıtlar sınırlı kalabilir, ancak Draghi, alımlar için hangi varlıkların seçileceği ve AMB'nin menkul kıymetleri doğrudan mı ya da özel sektör aracısı yoluyla mı alacağı konularını daha fazla aydınlatabilir.

Draghi halihazırda planın bazı özellikleri konusunda işaretler verdi: Kalite eşiğinin belirlenmesinde mevcut teminat kuralları rol oynarken, piyasanın daha az güvenli bölümlerine yayılmak amacıyla, AMB için hükümet garantilerine ihtiyaç duyulacak.

Faiz ve likidite tedbirleri nasıl olacak?

Bloomberg News'un anketine katılan tüm ekonomistler, AMB'nin Eylül ayında beklenmedik bir şekilde gösterge faizi yüzde 0.05'e ve mevduat imkanı faizini eksi 0.2'ye indirmesinin ardından, bu ayki toplantıda faizleri değiştirmeyeceği tahmininde bulundu.

Faiz indirimlerinin yeni uygulamaya koyulan hedefli borç verme programını daha cazip hale getirmesine karşın, ilk operasyonda bankalardan gelen talep, ekonomistlerin tahminlerinin gerisinde kaldı. AMB bu operasyon ile bankalara 82.6 milyar euro verdi. Bu durum, yetkililerin, planın başarısının Aralık ayındaki ikinci bir operasyondan sonra daha iyi değerlendirileceğini söyleyerek, daha temkinli bir dil kullanmasına neden oldu.

Enflasyona ne oluyor?

AMB'nin yüzde 2'nin hemen altında tutmayı hedeflediği Euro Bölgesi enflasyonu, Eylül ayında yüzde 0.3'e yavaşlayarak, yaklaşık beş yılın en düşük seviyesine indi. Draghi, kurdan ve jeopolitik gerilimlerden gıda ve enerji maliyetlerine, fiyatları aşağı iten faktörlerin büyük bölümünün geçici olduğunu kaydederken, çekirdek enflasyon geçen ay yüzde 0.7'ye düştü.

Draghi, Eylül ayında, açılış açıklamasında kullandığı dili değiştirdi ve AMB'nin "orta vadede fiyat gelişmelerinin görünümüne ilişkin riskleri yakından izleyeceğini" kaydetti. "Enflasyon görünümüne yönelik aşağı ve yukarı yönlü risklerin sınırlı ve büyük ölçüde dengeli olduğu" şeklindeki eski formüle bir geri dönüş, AMB'nin politikalarının etkili olduğunu düşündüğü anlamına gelecek.

Euro bir rahatlama getiriyor mu?

Kur AMB için son haftalarda nadiren görülen rahatlama kaynaklarından birini oluşturdu. Euro dolar karşısında bu hafta son iki yılın en düşük seviyesine indi ve 2010 yılından bu yana en kötü çeyreğini gerçekleştirmeye yönlendi. Avrupa ortak para birimi, Draghi2nin son tedbir paketini açıkladığı Haziran ayından bu yana yüzde 8 değer kaybetti.

Düşük euro, ihracatçı şirketlerin rekabet gücünü artırmasının yanında, ithal edilen malların maliyetlerini artırarak enflasyonu canlandırma çabalarına da katkıda bulunuyor. AMB, kurun bir politika aracı olmadığı yolundaki söylemini sürdürürken, euronun değer kaybetmesi, Avrupa'nın merkez bankasının politikaları be söyleminin bir yan etkisi olarak memnunlukla karşılanıyor.

AMB'nin banka denetimi konusundaki durumu ne?

Frankfurt merkezli banka, Ekim ayının sonlarına doğru, kapsamlı bir değerlendirmenin sonuçlarını açıklamaya hazırlanıyor. Bu durum, 4 kasım'da denetlemeye yönelik yetkilerine kavuşmadan önce, dokuz aylık bankaların bilançoları yoluyla birleştirilmesi ve stres testi sürecinin sonunu işaret edecek. AMB ön sonuçları bu hafta bireysel kurumlarla görüşmeye başladı.