Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin, finansal sisteme yönelik riskleri kontrol altında tutmak amacıyla, yerel hükümetlerin alabilecekleri borç miktarını sınırlandırmak ve finans araçları ile ek borçlanma yapmalarını engellemek için planlamalar yapıldığını açıkladı.

Merkezi hükümetin yaptığı açıklamaya göre, eyalet ve şehirler tarafından yapılan borçlanmalar Danıştay tarafından belirlenen bir kota dâhilinde olacak. Açıklamada kotanın miktarı ile ilgili bilgi bildirilmezken, merkezi hükümetin yerel otoritelere mali destek sağlamayacağı belirtildi.

Küresel finansal krizden bu yana Çin’deki borçlanmaların aşırı miktarlarda olması JPMorgan & Co.’dakiler dahil olmak üzere ekonomistleri Asya ülkelerini 1990’ların sonlarında krize iten yüksek borçlarla karşılaştırmaya teşvik ediyor.

Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomistlerinden Tommy Xie, “Büyüme üzerindeki etkisi kısa vadede negatif olsa da uzun vadede pozitif olacaktır. Kısa vadede yerel hükümetler daha tedbirli olacaklarından düşük kaldıraçlamayı tetikleyebilir. Uzun vadede şeffaflık kaynak dağılımını verimliliğini artırabilir” dedi.