Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası (BOE) yetkilileri ‘erken faiz artışı’ ihtimallerini değerlendiriyor olsalar da, İngiltere devlet tahvili piyasası bu durumdan etkilenmişe benzemiyor.

Britanya ekonomisinin kuvvetlendiğine ve Euro Bölgesi’ndeki zayıflığa dair onca veriye rağmen, İngiltere tahvilleri Eylül’e kadarki 3 aylık bölümde yüzde 3.9 getiri ile 2011’den bu yana en iyi çeyrek performansını sergiledi. İngiltere tahvilleri böylece yüzde 2.3 faiz getiren Almanya tahvillerini ve İspanya, İtalya ve ABD tahvillerini geride bıraktı.

BOE’nin ne zaman faiz artıracağına dair tartışmalarda en önemli nokta gelir artışı olarak göze çarpıyor. Başkan Mark Carney’nin gelir artışındaki yetersizliğin faizleri rekor düşük seviyede sabit tutma imkanı tanıdığı yönündeki tezi, Para Politikası Komitesi’nde azınlıkta kalan bir grup tarafından sorgulanıyor. Ekonomistler ilk çeyrekte çeyrek puanlık bir artışla faizin yüzde 0.75’e çıkmasını ve bu hamlenin gelecek ay gerçekleşebileceğini belirtiyor. Yatırımcılar ise Temmuz’a dek bir değişiklik beklemiyor.