Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Tarihin en kötü Ebola salgını Batı Afrika’dan ABD’ye sıçrayarak ilk defa Afrika’nın dışına çıkmış oldu. Bugüne dek 7.100 kişiyi etkileyen salgında 3.400 hasta hayatını kaybederken, vakalar daha çok Gine, Liberya ve Sierra Leone’da görüldü.

Ebola’ya son olarak 20 Eylül’de Liberya’dan ABD’ye seyahat eden Thomas Duncan’da rastlanmıştı. Dallas’a giden Duncan 8 gün sonra hastaneye kaldırılmıştı. Federal Hastalık Detektifleri Dallas’ta Duncan’ın temas ettiği kişileri arayarak, salgına yakalanmış olabilecek insanları bulmaya çalışıyor. Yetkililer Dallas’ta 50 kadar insanın takip atlında olduğunu belirtti.

Ebola’nın ABD’ye sıçraması ilk yardım araç gereçleri satışında görülmemiş bir artışa yol açtı. İki yılda toplam bir veya iki ‘enfeksiyondan korunma seti’ satan David Scott’ın ilk yardım eşyaları satan internet sitesi bu hafta gelen talep ile elindeki setlerin hepsini tüketti. Scott’n yanı sıra bu durumdan faydalanan birçok mağaza ve internet sitesi var. Ebola haberlerinin yayılmasıyla afet ve ilk yardım ürünlerinin satışlarının patlaması bir oldu.

DuPont Co’nun ürettiği hastalıklara karşı koruma amaçlı Tyvek plastik tulumlarının satışları Amazon.com’da 24 saat içinde yüzde 233 arttı. Ebola salgınının ABD’ye sıçraması deneysel ilaç üreticilerinin hisselerinde sıçramalara yol açarken, hastalığın yayılması durumunda olumsuz etkilenebilecek havayolu şirketlerinin hisseleri de geriledi.