Advertisement
TEKNOLOJİ ABONE OL

İnsan beyninde konumlandırmaya yarayan ve GPS adı verilen hücreleri keşfeden 3 bilim insanına Nobel Tıp veya Fizyoloji Ödülü verildi.

ABD ve Britanya vatandaşı ve University College London'da (UCL) bilişsel nöroloji profesörü John O'Keefe ve Norveçli  çift  May-Britt ile Edvard Moser çifti 8 milyon kronalık (1.1 milyon dolar) ödülü paylaşacak. Nobel Kurulu bugün Stockholm'da ödülün yarısını O'Keefe'in alacağını, diğer yarsının da Moser'lar arasında paylaşılacağını duyurdu.

May-Brştt Moser ödül için ' Bu büyük bir şok. Bu bütün toplumumuzun ödülü' diye konuştu. Moser kcoası Edvard'ın haber geldiği sırada uçakta olduğunu ve halen bilmediğini belirtti. 1983'ten bu yana araştırmayı birlikte yürüten çift, laboratuvarlarrını da 1996'da Trondheim'da kurmuştu.

Nobel Kurulu'nun yaptığı açıklamaya göre O'Keefe 1971'de beynin hipokampüs bölümündeki bir çeşit sinir hücresinin fare odanın belli bir yerinde olduğu sırada harekete geçtiğini ortaya çıkardı. Kurul bilim adamının fare odanın başka bir yerine gittiğindefarklı hücrelerin harekete geçtiğini ve bu hücrelere 'yer hücreleri' adını verdiğini belirtti. Açıklamada Moser'ların 2005 yılında konumlandırma sisteminin farklı bir bileşenini keşfettikleri ifade edildi. Bu bileşenin bir koordinat sistemi oluiturarak düzenli konumlandırma sağlayan sirin hücreleri olduğu da açıklamada yer aldı.