Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’deki Ulusal Sanayi Odası, doların güçlenmeye başladığı dönemlerde ihracatın zarar göreceği endişelerini dile getirirken, üreticiler bu defa dünya ekonomisindeki durumu tedirginliğin kaynağı olarak görüyor.

Washington merkezli grubun başekonomisti Chad Moutray, “Dolardaki yükseliş Avrupa’ya ihraç yapma kabiliyetimiz açısından destekleyici olmuyor. Ancak ihracata doların güçlenmesinden daha çok engel teşkil eden faktör, Avrupa ekonomilerindeki kırılganlık olarak karşımıza çıkıyor. Küresel ekonomi, ihracatımızı büyütebilmemiz gücümüz bakımından oldukça zayıf” dedi.

ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew, Uluslar arası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası toplantıları için Washington’da toplanan maliye bakanları ile bu görüşü paylaşıyor. Washington’daki Peterson Institute International Economics’te yaptığı konuşmada Lew, “Döviz oranlarında avantaj sağlamak amacıyla rekabet içine girmek yanlış bir karar olur” dedi.

Avrupa ve Asya’daki gelişmiş ekonomilerin hız kazanmaması halinde Caterpillar Inc., Generel Electric Co. ve Boeing Co. gibi ABD’li şirketlerden satın alımlar düşüş gösterecek ve Moody’s Analytics Inc. başekonomisti Mark Zandi’ye göre Lew’in mevkidaşlarına yaptığı konuşmada ülke para birimlerine değinmesinin nedeni bu durum olabilir.