Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in liderliğindeki hükümet, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin resesyona gireceği yönündeki risklere karşın büyümeyi canlandırmak için alınabilinecek önlem ve seçenekleri gözden geçiriyor.

Merkel’in avam kamarasındaki Hristiyan Demokrat Birlik yardımcı parlamento lideri Michael Fuchs, Almanya’nın resesyona girme riskine karşı uygulanacak planlar arasında zorunlu emeklilik kesintisini yüzde 0.6 düşürülmesi ve bu sayede ekonomiye 6 milyar euro (7.6 milyar dolar) para aktarılması bulunuyor.

Fuchs, “Önlemlerin büyümeyi desteklemeye başlaması biraz zaman alabilir” dedi.

Almanya ekonomisi, Euro Bölgesi’ndeki zayıf büyüme ve Rusya’yla yaşanan politik gerginliğin talebe olumsuz etki etmesi ile hız kaybediyor. Gelecek yıl bütçede denge sağlanmasına yönelik hedef ile Merkel koalisyonu, ekonomik büyümenin canlandırılması için harcamaların desteklenmesi gerektiği çağrılarına direniyor.

Frankfurt’taki ING-DiBa başekonomisti Carsten Brzeski, “Hükümeti oldukça isteksiz görülüyor, genellikle bir muhasebecinin bakış açısına işaret ederek her şeyin yolunda olduğunu söylüyor. Ancak bu durum şu sıralarda değişmeye başladı ve ekonomik veriler hükümeti değişmeye zorluyor” dedi.

Almanya sanayi üretimi Ağustos ayında ekonomist beklentilerinin üzerinde gerileyerek Euro Bölgesi’nin borç krizine girdiği Ocak 2009’dan bu yana en dik düşüşü gösterdi.