Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) Guvernörü Haruhiko Kuroda, BOJ’un ek bir parasal genişlemeye gitmek için “oldukça fazla seçeneğinin” olduğunu söyleyerek bankanın yüzde 2’lik enflasyon hedefini yakalamak için politikasında gerekirse düzenlemeler yapacağını belirtti.

Kuroda New York’ta yaptığı açıklamalarda, “Japon hükümet tahvillerimizi önemli miktarda artırdık. Ancak hala toplam tahvillerin yüzde 20’si civarında” dedi. İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) hükümet borçlarının yüzde 40’ını elinde tuttuğunu ifade eden Kuroda, “ticari senet, kurumsal tahviller, Borsa yatırım fonları ve gayrimenkul yatırım fonları satın alımlarımız piyasa ölçüsüne kıyasla oldukça düşük kalıyor” dedi.

Kuroda’nın yorumları, BOJ’un iki yıllık zaman dilimindeki hedefine ulaşmasıyla ilgili şüphelerin artma sinyalleri vermesinin ardından geldi. Konu ile ilgili bilgi sahibi kişilerin açıklamalarına göre yönetim kurulunun çoğunluğu bankanın hedeften vazgeçmesi gerektiğini savunuyor.

Tokyo’daki UBS AG kıdemli ekonomistlerinden Daiju Aoki, “Kuroda, uluslar arası alanda daha fazlasını yapmaya istekli olduğunu göstermeye çalışıyor ve BOJ’un geçmişe göre çok daha agresif olduğu algısını yaratmaya çabalıyor. Kuroda parasal genişlemenin “Abenomics’teki” kritik rolünün farkında” dedi.

Aoki aynı zamanda Kuroda’nın gelir ve işgücü piyasası koşullarına olan güveninden dolayı ek teşvikin gelecek birkaç ayda düşük ihtimalli olduğunu söyledi.