Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarının pozitif etkisi ile günü 2.264,53 puan yükselerek, 75.208,03 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 3,10 değer kazanırken toplam işlem hacmi 4 milyar lira oldu. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 4,10, holding endeksi yüzde 1,56 yükseliş kaydederken, en fazla kazandıran sektör endeksi ise yüzde 4,65 ile spor oldu.

Fed toplantı tutanaklarında, üyelerin yüksek seyreden dolar ve küresel büyümeye ilişkin endişeleri dile getirmesinden destek bulan piyasalar gün boyu pozitif bir seyir izledi. Güne hızlı yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, 2,26'nın altına gerileyen Dolar/TL ve düşen faizlerden bulduğu destekle en yüksek 75.353,38 puanı gördü.

Analistler, ABD'de açıklanan haftalık işsizlik başvurularının beklentilerin altında kalmasına karşın doların 2,26 seviyelerinde yatay seyretmesinin BIST 100 endeksinde kar satışlarını sınırladığını belirterek, yarın yurt içinde ağustos ayı sanayi üretimi verisinin takip edileceğini kaydediyor.

Ekonomistlerin takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi beklentisinin ortalaması yüzde 4,8, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi beklentisinin ortalaması ise yüzde eksi (-) 1,75 oldu.

Temmuz ayında arındırılmamış sanayi üretim endeksinde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 azalış görülmüştü. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 ve mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya kıyasla yüzde 1,8 artmıştı.

AA