Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), petrol stoklarının yükselmesi ve talebin zayıf olması ile düşüşü genişleterek ayı piyasasına girerken Brent petrolü Aralık 2010‘dan bu yana en düşük seviyeden işlem gördü.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 2.5 kadar gerileyerek Haziran 2012’den bu yana en büyük haftalık kayba hazırlanıyor. ABD petrol üretimi artış gösterirken Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) petrol üretimi 13 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Suudi Arabistan Asya’ya Kasım ayında yapılacak ihracat için fiyatları 6 yılın en düşük seviyesine indirdi. IMF ise küresel büyüme tahminini düşürdü.

Sydney’deki CMC Markets baş stratejistlerindenRic Spooner, “Yatırımcıların arzın fazlalığını kabul ettikleri bir döneme girdik. Suudi Arabistan’ın fiyatları düşürmesi en büyük etkenlerden biri oldu” dedi.

Kasım vadeli WTI petrol kontratı Nymex elektronik işlemlerde 2.18 dolar kadar düşüş ile varil başına 83.59 dolar oldu ve Singapur saati ile 13:13’te 83.86 dolardan işlem gördü. Kontrat dün 1.54 gerileyerek 85.77 dolar ile Aralık 2012’den bu yana en düşük kapanışı gerçekleştirdi. Fiyatlar bu hafta yüzde 6.6 aşağıda seyrediyor ve son zirvesinden bu yana yüzde 20’den fazla gerileme göstererek ayı piyasası tanımını karşıladı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın iki katından yukarıda seyrediyor.

Kasım vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Borsasında 1.94 dolar veya yüzde 2.2 düşerek varil başına 88.11 dolardan alıcı buldu ve 3. haftalık kayba ilerliyor. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 3 Ekim’de 2.57 dolar iken, bugün 4.57 dolar seviyesinde.