Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, Avrupa ekonomisinin yavaşladığına ilişkin endişeler ve Almanya’nın resesyona ilerlemesi ile Ağustos ayından bu yana ilk haftalık kazancını azalttı.

Bakır Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 1 kadar gerileyerek sanayi metallerindeki düşüşlere öncülük etti. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi dün Euro Bölgesi ekonomisinin hız kaybettiğini söyledi. Dünyanın en büyük üçüncü metal tüketici Almanya’nın ihracatı Ocak 2009’dan bu yana en büyük ölçüde geriledi.

Bakır, doların Temmuz’dan bu yana en büyük haftalık düşüşe ilerlemesi ile bu hafta yüzde 0.2 yükseliş kaydetti. Doları değer kaybetmesi, dolarla fiyatlanan metallerin yatırım aracı olarak görünümlerini yükseltiyor.

Fat Prophets kaynak analistlerinden David Lennox, “Avrupa’nın en büyük ekonomisi geriliyor, bu durum kötümserliği artırıyor” dedi.

Üç ay vadeli bakır kontratı LME’de yüzde 1 düşerek Hong Kong saati ile 10:00’da ton başına 6,652.75 dolar oldu. New York’ta Aralık vadeli bakır kontratı yüzde 0.7 gerileyerek pound başına 3.0095 dolardan alıcı buldu. Şanghay’da aynı ay vadeli bakır kontratı yüzde 0.9 düşüş ile ton başına 47,310 yuandan (7,718 dolar) işlem gördü.

LME alüminyum, nikel, çinko ve kurşun geriledi. Kalay işlem görmedi.