Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunan tahvil ve hisse senetlerinin bir aylık dalgalanışının ardından yatırımcılar Samaras hükümeti için yapılacak güven oylamasınA odaklandı. Başbakan Antonis Samaras güvenoyu alarak arkasındaki politik desteği tazelemek ve ülkede politik istikrarın olduğunu göstermeyi amaçlıyor. Samaras bu sayede piyasaları sakinleştirmek ve sürpriz bir genel seçim olasılığını bertaraf etmek istiyor.

Yıllık Yunan tahvillerin faiz oranı üç günde 34 baz yükseldikten sonra dün yani güven oylaması öncesinde 10 baz puan düşerek yüzde 6.59'a geriledi. Yunan devlet tahvil faizlerinde, Samaras'ın hükümet kurduğu 2012'de bir ralli başlamıştı. Ancak yatırımcılar, Yunanistan'daki politik risklerin hâlâ yüksek olduğunu fark etmeleriyle tahvillerdeki ralli son haftalarda sönmeye başladı.

Güven oylamasının ardından Yunan hükümetinin önündeki ilk büyük politik sınav, Şubat ayında yeni cumhurbaşkanını seçecek kadar bir meclis çoğunluğunu kazanmak olacak. Aksi takdirde Yunanistan'da Mart ayında erken seçim yapılması tehlikesi ortaya çıkabilir.

Muhalefetteki Syriza partisinin lideri Alexis Tsipras cumhurbaşkanının seçilmesini bloke ederek hükümeti erken seçime gitmeye zorlamayı amaçladığını açıklamıştı. Anketler, radikal sol parti koalisyonu Syriza'nın genel seçimleri kazanabileceğini gösteriyor.