Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Orta Vadeli Program'da (OVP), faizsiz finans sektöründeki ürün ve hizmet çeşitliliği ile bu alanda faaliyet gösteren kuruluş sayısının artırılması öngörülüyor.

2015-2017 dönemini kapsayan OVP'de, mali piyasaların reel sektörün finansman ihtiyacını karşılayan, yurt içi tasarrufların artmasına katkı sağlayan, finansal ürün çeşitliliğine sahip, etkin ve şeffaf işleyen bir yapıya kavuşturulması öncelikli amaç olarak tanımlandı. OVP'de İstanbul'un uluslararası bir finans merkezi olmasına yönelik çalışmalara yeni bir ivme kazandırılacağı belirtildi.

Bankacılık sektörünün düzenleme ve denetiminin ülke ihtiyaçları dikkate alınarak uluslararası standartlar çerçevesinde geliştirileceğine yer verilen programda, finansal istikrarı korumak ve ekonomideki devresel hareketlerin etkisini azaltmak amacıyla gerekmesi halinde makro ihtiyati düzenlemeler yapılacağı ifade edildi.

Faizsiz finans kuruluşlarının sayısı artacak

Programda, faizsiz finans sektöründeki ürün ve hizmet çeşitliliği ile bu alanda faaliyet gösteren kuruluş sayısının artırılacağı belirtilerek, sektörün kurumsal ve hukuki altyapısının güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yürütüleceği, faizsiz finans ürünlerinin kullanımının yaygınlaştırılacağı bildirildi.

Farklı finans kurumları arasında haksız rekabete yol açan vergi uygulamalarının tespit edilerek ortadan kaldırılacağı ifade edilen programda, finansal araçlar ile bunların dayanak varlıklarına ilişkin vergi uygulamalarının uyumlaştırılacağına yer verildi.

Bireylerin finansal ürünler hakkındaki bilgi düzeyinin artırılması, yatırımcı tabanının genişletilmesi, yurt içi tasarrufların artırılması ve mali piyasaların daha sağlıklı işlemesinin sağlanması amacıyla finansal eğitimin yaygınlaştırılacağı ifade edilen programda, şunlar kaydedildi:

"Finansal ürün ve hizmetleri arz edenler ile finansal tüketiciler arasında adil bir alışveriş ortamı sağlamaya yönelik uygulamalar hayata geçirilecektir. Sermaye piyasalarında yatırımcı haklarının iyileştirilmesine yönelik uygulamalar geliştirilecektir. Mali piyasalara ilişkin uyuşmazlıkların süratli ve etkin bir şekilde çözümüne yönelik düzenleme yapılacak ve uygulama güçlendirilecektir. Tasarrufların daha uzun vadeli finansal araçlarda değerlendirilmesine yönelik gerekli düzenlemeler yapılacaktır. KOBİ ve girişimcilerin finansmana erişimini kolaylaştıracak alternatif finansman yöntemleri geliştirilecektir."