Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Merkez bankası bankacılık eğilim anketi üçüncü çeyrek sonuçları açıklandı. Konut ve tüketici kredilerinde talep artarken, taşıt kredisine talep düştü.

Anket sonuçlarına göre konut kredilerinde, konut piyasasına ilişkin beklentiler başta olmak üzere finansman ihtiyaçları, talep artışının ardındaki faktörler oldu.

Diğer bireysel kredilerde ise alternatif finansman kaynaklarının kredi talebini destekleyici yönde etkilediği belirtilen anket sonucunda, "taşıt piyasasına ilişkin beklentiler ile Tüketici Güvenindeki bozulma, taşıt kredisi talebindeki azalmanın nedenleri olarak gösterilmiştir" denildi.

Aynı dönemde işletmelerin banka kredilerine olan talep önceki döneme göre azalırken, fonlama koşullarının 2.çeyreğe göre iyileştiği kaydedildi.

Ankete katılan bankaların net yüzde 30’una göre büyük işletmelere verilen kredilerde, net yüzde 11’ine göre ise küçük ve orta ölçekli işletmelere verilen kredilerde talep azaldı.

Kredi talebindeki gerilemenin ardındaki nedenler olarak, sabit yatırımlar ile stok artırımı ve işletme sermayesi için gereken finansman ihtiyacındaki azalma gösterildi. 

Anket sonucuna göre bankaların yılın son çeyreği için kredi talebinde artış öngördüğü belirtildi.