Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in ihracatı Eylül ayında beklentilerin üzerinde artış gösterirken, küresel talebin dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki büyümeyi desteklemesi ile ithalat toparlanma kaydetti

Pekin merkezli gümrük idaresinin yaptığı açıklamada ihracatın bir yıl önceye göre yüzde 15.3 arttığı bildirildi. Bloomberg News anketine katılan analistlerin tahmin meydanları yüzde 12 yükseliş görüleceği yönündeydi. İthalat yüzde 7 yükselirken beklentiler yüzde 2 gerileme kaydedileceği yönündeydi. Buna göre Çin’in dış ticaret fazlası 31 milyar dolar oldu.

Çin, ABD’nin toparlanmasından olumlu etkilenerek emlak sektöründe gerileme ve sanayi üretimi büyümesinde yavaşlama gösteren ekonomisine destek buluyor. Analistler Çin’in bu yılki ekonomik genişlemesinin yüzde 7.3 ile 1990’dan bu yana en yavaş seviyede olacağını öngörürken, 2015 yılı için ise yüzde 7’lik bir büyüme tahmininde bulunuyorlar.

Pekin’de bulunan China Minsheng Banking Corp. araştırmacılarından Wen Bin, “ABD ekonomisi yukarı yönlü hareket ediyor ve bu sayede dış talep gelişme gösteriyor. Dolayısıyla Çin’de ithalatın sağlıklı kalması bekleniyor" dedi.